Intakefase

Bekijk uw status

Iedere kandidaat is verplicht om voor zijn toetstaal en voor de Nederlandse taal een intake af te leggen. Hieronder leest u meer over de vrijstellingsmogelijkheden.

 

Aanmelding & Planning

KTV organiseert tweemaal per jaar in december/ januari en juni/juli/september intakefases. Kijk voor de actuele data hier. Zodra de kandidaat zich heeft geregistreerd voor de toetstaal en er is een intakedatum bekend, zich via zijn persoonlijke account inschrijven voor de intakedatum van zijn intake Nederlands en toetstaal. Nadat de kandidaat zich via de website heeft ingeschreven voor een intakesessie en betaald heeft, ontvangt hij een automatisch bevestigingsbericht en factuur. KTV roostert de kandidaat in op een beschikbaar tijdstip en stelt de kandidaat daar uiterlijk 5 dagen vóór de intakedatum van op de hoogte. De intakesessies vinden plaats op het KTV-kantoor te Nijkerk.

Indien de planning en aanvragen daartoe aanleiding geven, kan KTV beslissen een extra intakefase in te plannen.
 

Werkwijze en inhoud

De kandidaat komt op het afgesproken tijdstip naar het kantoor van KTV. Daar is de taalbeoordelaar aanwezig. 

Intake toetstaal

De intake van de toetstaal bestaat uit twee onderdelen:

1 meerkeuzetoets: Multiple choice tests over uitdrukkingen, woordenschat, zinsopbouw en andere grammaticale kennis van de toetstaal
1 interactieve intakesessie: Een sessie van 10 minuten waarin leesvaardigheid, tekstbegrip, woordenschat, spreekvaardigheid, luistervaardigheid getest wordt aan de hand van een korte tekst (C1-niveau) en een filmpje van 3 minuten over een actueel thema. 
De kandidaat ontvangt 10 minuten voordat zijn intakesessie aanvangt een tekst in de intaketaal. Deze mag hij voorbereiden. Aansluitend wordt de kandidaat naar de intakezaal gebracht. In de intakezaal neemt de kandidaat plaats achter een laptop. Er liggen pen en papier voor hem klaar. De intake duurt circa 15 minuten en wordt opgenomen met een filmcamera en een microfoon. De examinator start de opname en vraagt de kandidaat zich voor te stellen.

Tijdens de intakesessie dient de kandidaat:

  • de inhoud van de tekst te beschrijven;
  • vragen over de inhoud van de werktekst te beantwoorden;
  • multiple choice vragen te beantwoorden over diverse begrippen en synoniemen;
  • een deel van de werktekst voor te lezen;
  • een filmpje te beluisteren in de intaketaal en uitleggen waar het over gaat;
  • een aantal vragen over het filmpje te beantwoorden.

 

Intake Nederlands

De intake Nederlands bestaat uit de volgende onderdelen:

1 meerkeuzetoets: Multiple choice test over uitdrukkingen, woordenschat, zinsopbouw en andere grammaticale kennis
1 interactieve intakesessie: Een sessie van 10 minuten waarin leesvaardigheid, tekstbegrip, woordenschat, spreekvaardigheid, luistervaardigheid getest wordt aan de hand van een korte tekst (C1-niveau) en een filmpje van 3 minuten over een actueel thema (zie intake toetstaal). 
1 intakespeech: De kandidaat krijgt een stelling (met enige toelichting). Hij mag zich gedurende 10 minuten voorbereiden. Vervolgens moet de kandidaat gedurende 3 minuten voor een camera beargumenteren wat hij van de stelling vindt. 

Aan de hand van bovenstaande onderdelen wordt er beoordeeld of de spreker met zijn huidige taalniveau tijdens een assessment zou slagen voor het Nederlands. 

 

Voorbereiding

U kunt zich voorbereiden op de intake Nederlands door Nederlandse televisie te kijken, Radio 1 te beluisteren en Nederlandse kranten te lezen.

Als u twijfelt of uw taalvaardigheidsniveau wel (zo goed als op) C1-niveau ligt, kunt u beter eerst een taalopleiding volgen:

U kunt zich voorbereiden op de intake toetstaal door buitenlandse televisie te kijken, radio uit het land van herkomst te beluisteren en kranten en boeken in de toetstaal te lezen.

 

Vrijstelling voor een intake aanvragen (€ 50,- excl. btw)

Om vrijstelling te verkrijgen voor de intake Nederlands op B2-niveau moet u beschikken over:

  • een getuigschrift en cijferlijst van een afgeronde geaccrediteerde opleiding op ten minste mbo 4-niveau waarbij het Nederlands als vak gedoceerd werd en het behaalde eindniveau van het Nederlands na toetsing ten minste B2-niveau is;
  • een getuigschrift van een afgeronde geaccrediteerde opleiding op ten minste hbo-niveau waarbij de onderwijstaal het Nederlands is;
  • een certificaat, verklaring of getuigschrift van een toets Nederlands waaruit taalbeheersing op ten minste B2-niveau blijkt, waarbij de toets voldoet aan het vastgestelde Wbtv-taaltoetskader;

KTV verleent geen vrijstelling op basis van een certificaat van het staatsexamen Nt2 Programma II.

Voor vrijstelling van de intake van de vreemde taal geldt dezelfde norm maar dan met een diploma uit het land waar de vreemde taal gesproken wordt.

 

Schrijft u zich nog niet in voor een intake waar u vrijstelling voor aanvraagt. U kunt uw intake namelijk niet annuleren omdat u vrijstelling gekregen heeft.

U dient via deze pagina een vrijstellingsaanvraag in te dienen. Nadat u betaald heeft, scant u uw diploma in en stuurt deze op naar toetsing@ktv-kennisnet.nl. U ontvangt binnen 10 werkdagen een reactie hierop.

Indien u geen vrijstelling verkrijgt, worden de kosten van uw vrijstellingsaanvraag niet verrekend met de kosten van uw intake.


Doel van de intakefase

De intakes hebben tot doel te bepalen of de kandidaat beide werktalen op het niveau beheerst dat vereist is om te kunnen slagen voor het assessment. Kandidaten die niet slagen voor een intake kunnen nimmer het assessment met positief resultaat afleggen.

Minimale vereisten om te slagen voor de intakefase:

  • Het taalgebruik van de kandidaat vertoont op het vlak van grammatica (woordvolgorde, morfologie) een goede beheersing; incidentele vergissingen, niet-stelselmatige fouten en kleine onvolkomenheden in de zinsstructuur kunnen voorkomen, maar leiden de aandacht zelden van de boodschap af en worden meestal achteraf verbeterd;
  • De kandidaat is over het algemeen goed verstaanbaar. Een accent of dialectinvloed op het taalgebruik van de kandidaat brengt nergens de communicatieve doelen van de interactie in gevaar;
  • De spreekwijze van de kandidaat (tempo, volume en dictie) komt voldoende overeen met die van de primaire gesprekspartners. Het spreektempo in de vertolking van de kandidaat ligt op een aanvaardbaar niveau. Pauzes leiden niet tot verwarring of verlies aan samenhang. De kandidaat heeft een natuurlijke dictie;
  • De kandidaat beschikt over voldoende maatschappelijke bagage en kan gemakkelijk een actueel onderwerp bespreken;
  • De kandidaat kent de normale beleefdheidsregels en aanspreekvormen en kan zijn taalregister aanpassen aan de gewenste situatie.

Doel van de opname van de intake

De opname van de intakesessie wordt niet ter inzage beschikbaar gesteld aan de kandidaat. De opname dient enkel ter ondersteuning van de examinator ten behoeve van zijn beoordeling.

Resultaat en gevolg van de intakesessie

Het resultaat van de intakes geeft een indicatie van het taalbeheersingsniveau van de kandidaat, het geeft echter geen garantie dat de kandidaat ook tijdens zijn assessment voldoende zal scoren op zijn taalbeheersing. Kandidaten waarover de examinator twijfelt, kunnen een positief resultaat voor hun intake ontvangen met de aantekening dat de taalbeheersing minimaal aan de vereisten voldoet.

Het resultaat van de intakesessies wordt op de website via de persoonlijke status van de kandidaat bekendgemaakt. Wanneer de kandidaat voor beide intakesessies geslaagd is, mag hij aan de voorbereidingsfase en het assessment deelnemen. In zijn persoonlijke status wordt vermeld of er assessmentdata beschikbaar zijn. Indien dit niet het geval is, ontvangt de kandidaat een bericht wanneer nieuwe data beschikbaar zijn. Indien een kandidaat voor één of beide intakesessies niet geslaagd is, kan hij via zijn persoonlijke status het beoordelingsformulier inzien. De kandidaat wordt niet uitgenodigd voor een assessment.

Herkansing van een intake

Een kandidaat mag elke intake maximaal driemaal afleggen, echter tussen de tweede en derde keer moet minimaal één jaar verstreken zijn. De kandidaat kan zijn ‘persoonlijks status’ raadplegen om te verifiëren of er herkansingsmogelijkheden bestaan. De kandidaat kan tevens informatie inwinnen bij KTV over bijscholingsmogelijkheden waarmee hij zijn taalbeheersingsniveau kan verbeteren.